Everlasting

Poroka v tujini ali pobegnili smo zimi…

1001 stvar, ki jo je potrebno urediti…Na kaj morava biti pozorna 📜 ?

 
gif
Okej, kaj vse potrebujeta za poroko doma že veš. Pa te vseeno še enkrat spomnim:
– make up
– frizura
– poročne obleke
– prstani
– cvetlični aranžmaji
– tiskovine
– prevoz
– glasba…🤯
 
Še in še bi lahko naštevala. Pa se dajmo tukaj ustavit. Potrebujeta vse to na poroki v tujini? Seveda ne, šlo bi tudi brez tega. Pa si vse te stvari želita, da bo vajin dan popoln? Verjetno ja. Januarja sva se dve organizatorki odpravili na Kanarske otoke- Fuerteventura. Sončna, ampak vetrovna…Že razmišljaš, kaj vse bi lahko šlo narobe? Hej, naj ti vsaj malo pomagam z najino izkušnjo in ti opišem, kako je vse skupaj potekalo 🎬 .
 
 
1. Kako se je začelo?
 
Organizacija poroke v tujini je bil res velik izziv, ker nisva točno vedeli kaj tam pričakovati- ogroomno je potrebno improvizirati – preden sva se sploh odpravili in tudi ko sva bili tam. Plaže sva čim bolj poizkusili raziskati doma, brali ogromno na spletnih straneh – kje je najbolj “optimalno”, da bo čim manj vetra, lepa peščena plaža, sončni zahod…
 
Posvetovali sva se s ponudniki na otoku in kontaktirali vse, ki bi nama lahko prišli prav z informacijami… Ampak ko prideš tja, je vse drugače. Greš pogledat plažo in vidiš, da ta ne bo okej, na naslednji je preveč surfarjev, na tretji je…
 
 
Veš, da je na Fuerteventuri več kot 150 plaž? Tudi pesek je različne barve- bel, črn, ne manjka pa niti plaža, ki se imenuje “Popcorn beach”… Lahko ugibaš zakaj 😊. Ravno zaradi takšnega izbora plaž in vse potrebne improvizacije, sva tja odleteli nekaj dni pred parom, si ogledali otok in našli primerno lokacijo.
 
Organizacije smo se lotili z dooolgim sestankom, najprej smo se morali sploh odločiti za otok. Ker pa so na Fuerti čudovite peščene plaže, smo bili složni glede tega. Nato smo določili budget, stil, naredili sva moodboard in po temu začeli z iskanjem ustreznih oblek.
 
 
Moodboard je izgledal takole:
 
gif
In kje misliš, da smo imeli več težav? Hmm… Po navadi bi rekli pri ženski obleki, tukaj pa je bilo ravno obratno. Nevesta se je v obleko zaljubila na prvi pogled, z moškim pa smo seveda imeli težave 🙊. Želeli smo bež hlače – za katere pa med zimo ni prav velike izbire…
 
Za knjigice zaobljub je par kakšen mesec prej napisal res lepe, romantične zaobljube (seveda, ko sva jih prvič prebrali sploh nisva jokali), katere sva potem poslali oblikovalki tiskovin, da jih je ta oblikovala in natisnila… Elopemet na Fuerteventuri je bil presenečenje za prav vse družinske člane in prijatelje.
Ker pa sta želela proslaviti še z najbližjimi, sta se odločila tudi za poroko v Sloveniji. Ravno zaradi tega smo vabila morali poslati čim prej (takšno skrivnost je res težko dolgo skrivati, sploh če imaš namesto pravih prstanov kar tatu). Fotografinja nam je dan po poroki poslala že nekaj fotografij, da smo jih lahko natisnili na vabilo.
In čeprav še nihče ni bil doma, so bila vabila že na poti!
 
Par nama je res zaupal in nama glede dekoracije in cvetja pustil proste roke. Pri tem nama je pomagala cvetličarka, naredila šopek… Cvetje za aranžma sva tja pripeljali kar s kovčkom, saj sva slišali, da je rože včasih težko dobiti, če jih rezerviraš jih kdaj vseeno kar prodajo… Zato si nisva upali tvegati, saj sva želeli res popolne aranžmaje. Šli sva do cvetličarke, ki nama je dala ogromno uporabnih nasvetov in naju naučila, kako aranžma pripraviti, kako skrbeti za rože,…
 
P.S.: kdo misliš, da je pri obredu potočil največ solzic? Odgovor te čaka malo nižje 😉.
 
 
2. Kako najti ponudnike?
Na izbiro imata seveda dve možnosti – jih najdeta na otoku ali pa pripeljeta s seboj.
 
Midve sva ponudnike iskali preko spletnih strani in socialnih omrežjih. Ko sva prišli na otok in ga dobro spoznali ter raziskali, sva videli, da je na otoku res veliko Slovencev in slovenskih ponudnikov, ki bi bili zelo ustrezni.
Preko spleta jih je težje najti, na sploh pa je takšna komunikacija na daljavo težja (fun fact – Španci so zelo “easy going”. Nikoli se jim nikamor ne mudi – tako se jim tudi ne mudi odpisati na mail 🤣). Ravno zaradi tega, ker jih je na otoku veliko, pa je Fuerteventura res primeren otok za elopement ali intimno poroko slovenskih parov.
 
Na kaj sva bili pozorni? Najbolj pomembno za naju je bilo to, da se ujema s konceptom, ki smo ga zastavili. Pri fotografih na primer sva bili predvsem pozorni na to, kakšen je njihov stil fotografiranja ter zelo hitro našli ustrezno – ki je bila prav tako slovenka in smo se res dobro ujele 🤩. Rože sva prinesli s seboj kar sami, saj sva vedeli, da obstaja možnost, da jih na otoku ne dobiva. Otok ima res malo zelenja (domačini so nama povedali, da je edino kar raste aloe vera). Je pa tam veliko posušenih listov palm, s katerimi se da ogromno narediti in lahko dekoracija izgleda prav fantastično 🌴 .
 
Takole sva ustvarjali midve:
 
 
 
3. Kaj pa stroški?
Najin čudovit par se je za ta elopement odločil, ker sta si oba že od nekdaj želela poroko na plaži. Kupiti moraš letalsko karto, rezervirati hotel, si sposoditi avto… Kako visoki so stroški, pa je odvisno predvsem od tega kdaj potrebne stvari rezerviraš, kdaj se odpraviš v tujino… in seveda kakšen standard si želita. Mi smo se na “skrivno popotovanje” odpravili januarja in ravno takrat so bile karte malo dražje. Če bi se za obisk tujine odločili kasneje, bi lahko tako malo prihranili. Ampak ker je želja para najin ukaz, sva z veseljem odpotovali tudi januarja (no, v bistvu nama je bilo prav super, da sva pobegnili tej zimi). Cene ostalih ponudnikov so podobne slovenskim.
 
Če se odločaš med elopementom v tujini in običajno poroko v Sloveniji, je elopement lahko celo bolj cenovno dostopen. Prednosti takšnega romantičnega pobega je kar nekaj, je pa to definitivno čisto drugačna izkušnja kot običajna poroka. Ta dan je posvečen samo vama, prav tako ne rabita skrbeti za počutje drugih, kot na primer na običajni poroki in se res posvetita le drug drugemu. Dan je res zelo zelo čustven 💘.
 
4. Kaj nama je povzročalo največ težav?
Največ preglavic nama je povzročalo vreme – cel vikend je bila namreč kot oni pravijo “calima”.
Želeli smo si plažo, na kateri se bo lepo videl čaroben sončni zahod, da se bo videlo turkizno morje in bleščeč pesek, kjer bo zaveterje, da bodo aranžmaji lahko stali in bili obrnjeni proti plaži… No, pa sta nam veter in pesek pokvarila vse načrte. En dan pred elopementom sva cel dan hodili okoli in bili na lovu za novo plažo.
 
 
 
 
 
 
 
Našli sva jo, vendar je bil naslednji dan veter še močnejši in v zraku je bilo še več peska, zaradi česar je bilo zelo megleno (res, res, reees močno je pihalo- fotografinja naju je opozorila, da naj močno drživa vrata avtomobila, ko jih odpreva, saj jih drugače lahko odlomi).
 
Zato sva cvetlične aranžmaje morali postaviti ob kamnito steno, ker je bila to edina rešitev – kljub temu pa je izgledalo čudovito 😊. Na otoku kot je Fuerteventura je res pomembno prilagajanje, saj nikoli ne veš, kaj te čaka naslednji dan. Midve sva ostali mirni in zato nama je tudi par zaupal, da bova kljub vremenu vseeno izpeljali vse, kot smo se dogovorili.
 
Za konec…
Je takšna organizacija zahtevna? Definitivno, sploh če se je lotiš sam… Pa je vredno vložiti toliko truda? Moj odgovor je JA. S pravo pomočjo in dobro organizacijo, pa je vse skupaj za vaju lažje. To je res nepozabna, posebna in drugačna izkušnja, kjer sta pomembna le vidva in se lahko res posvetita drug drugemu.
 
Vesela sem, da sem lahko s tabo delila najino izkušnjo! Če pa te zanima kaj več, ti z veseljem odgovorim na vsa vprašanja 💗.
 
Z ljubeznijo,
Nika
 
 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja